„Proto nebuďte nerozumní, ale hleďte pochopit, co je vůle Páně.” Efezským 5:17

Abyste zvítězili nad odklady, musíte:
1) Vzít zodpovědnost za svůj život. Nezáleží na tom, jak moc si to přejete, ale žádná víla nepřijde a nevymění selhání za úspěch, zatímco vy spíte. Silné duše mají vůli, slabé duše mají přání. Musíte něco dělat!
2) Prozkoumejte své výmluvy. Výmluva obviňuje někoho jiného než vás, což znamená, že řešení je mimo váš dosah. Výmluvy jsou jako označení únikových silnic na cestě k pokroku; odvedou nás mimo cestu. Je snazší posunout se od selhání k úspěchu, než od úspěchu k selhání. Tak prozkoumejte své výmluvy a zbavte se jich.
3) Zaměřte se na výhody související s dokončením úkolu. Abyste se dostali přes kritický bod, zaměřte se na to, „co z toho budete mít”, až to dokončíte. Budete z toho mít nějakou výhodu? Udělá to místo něčemu jinému, co byste rádi dělali? Bude to milníkem ve vaše osobním rozvoji nebo dokončením něčeho většího? Pomůže vám to citově „vyčistit stůl”? Admirál William Halsey řekl: „Problémy se zmenší, když se jim postavíte. Dotkněte se opatrně bodláku a popíchá vás, uchopte ho odvážně a jeho bodliny se rozdrobí.”
4) Požádejte o pomoc. Kolumbus neobjevil Nový svět sám, potřeboval posádku. Pavel, když mluvil o církvi, napsal: „Každá část…pomáhá jiným částem růst” (Efezským 4:16, přel. z angl.). Není možné nevážit si poskytnuté pomoci druhých, pokud to vede ke zničení starých návyků a začátku nových. Ano, znamená to riskovat, protože budete zranitelní kvůli sdílení svých nadějí a strachu. Ale to riskování stojí za to!