„Dvojí zlo spáchal můj lid: opustili mne…a vytesali si cisterny…, jež vodu neudrží.”
Jeremiáš 2:13

Je snadné být spokojený, když se věci ve vašem životě dějí tak, jak chcete. Ale jak často se to stane? Bible říká, že máme být „šťastní stále a za všech okolností” (Filipským 4:12, přel. z angl.), protože pokud budete v životě čekat na to, co chcete, aby se stalo, můžete čekat dlouho! Epicurus řekl: „Nepokazte to, co máte, touhou po tom, co nemáte. Pamatujte, že to, co máte nyní, je ta věc, v kterou jste kdysi doufali.”
Tři věci stále živí naši nespokojenost:
1) Chtivost. Když se obíráte tím co nemáte, neradujete se z toho, co vám Bůh už dal. Buďte spokojeni! Stanovení cílů je dobré, ale přestaňte se tolik zaměřovat na konečné výsledky a učte se radovat se v Pánu, zatímco jste na cestě.
2) Strach. Vede vás k tomu, abyste utíkali před něčím, co vás nepronásleduje. Je to způsob nepřítele, jak: a) vás okrást o pokoj a stabilitu; b) vás mučit myšlenkou „co když”; c) vám bránit v důvěře Bohu. Žalmista řekl: „V Boha doufám, nebojím se, co mi může udělat tělo” (Žalm 56:4).
3) Hledání spokojenosti na špatných místech. Bůh pravil: „Dvojí zlo spáchal můj lid: opustili mne…a vytesali si cisterny…, jež vodu neudrží.” Říká se, že jsme strávili 50 let hledáním bezpečí a zbytek svého života hledáním smyslu. Ale my nemusíme. Skladatel písní napsal: „Nikdo jiný než Kristus nemůže uspokojit; žádné jiné jméno pro mě neexistuje. V Tobě, Pane Ježíši, je láska, život a trvalá radost.” Hledáte spokojenost? Vyzkoušejte Ježíše!