Poodešel od nich, …a modlil se…“ Marek 14:35

Holandské Listy říkají: „Kvůli přímluvné modlitbě se setkáváme se silami temnoty, uplatňujeme vítězství, kterého Kristus dosáhl, když se s nimi setkal ve svém díle přímluvy.“ Přímluva znamená „vyjednávat mezi stranami s výhledem na smíření těch, kdo se odlišují nebo zápasí“. To se děje každý den v právním systému, když právníci jednají za své klienty. Bůh napříč dějinami hledal muže a ženy, kteří by se modlili a přimlouvali se za ztracený svět. Často byl zklamán. „Hledal jsem mezi nimi muže, který by zazdíval zeď a postavil se v trhlině před mou tvář za tuto zemi, abych ji neuvrhl do zkázy, ale nenašel jsem“ (Ezechiel 22:30). Písmo je Boží inzerát na „hledání pomocníků“.
Učedníci byli ochotní jít s Ježíšem do Getsemanské zahrady. I když věděli o naléhavosti té hodiny, stejně usnuli. Dokonce Petr, Jakub a Jan, muži z nejbližšího kruhu „to nezvládli“, takže nakonec se Ježíš modlil sám. Přímluva je osamělá práce. Vyžaduje závazek bez konce. Může to trvat měsíce a roky, než uvidíte ovoce své práce. Na druhé straně, když jdete s Bohem hlouběji, sdílíte s Ním věci, kterých sami andělé byli účastni té noci v zahradě.
Když pastor Jim Cymbala dostal zničenou církevní budovu ve špatném sousedství, bylo tam méně než dvacet pět členů. O dvacet pět let později navštěvovalo Brooklyn Tabernacle přes 6000 lidí. Řekl: „To se nestalo díky programům, to se stalo díky přímluvné modlitbě.“ A co s tím, volá Bůh tebe, abys „poodešel“?