„Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal.“ 1. Petrova 4:10

Pokaždé, když uděláš zodpovědné rozhodnutí, se stáváš zodpovědnější osobou. Úspěšní lidé neobviňují druhé, přijímají zodpovědnost za své činy a postoje. Projevují schopnost reagovat – schopnost zvolit správnou reakci nezávisle na tom, jaké situaci čelí. Zodpovědnost je vždy volba, a pouze ty ji můžeš učinit. Pokud zodpovědnost není jednou z tvých silných stránek, pak začni malými věcmi. Nemůžeš začít nikde jinde než na tom místě, kde jsi právě teď.
Které oblasti zodpovědnosti jsou pro tebe ty nejobtížnější:
1) Dotáhnout věc do konce; převzít zodpovědnost za dokončení toho, co jsi začal? Když máš sklon věci nedokončit, dej si relativně malé cíle, které vyžadují, abys je přesáhl. Začni oblastmi, o které se velmi zajímáš, a potom po několika vítězstvích se začni o totéž pokoušet v jiných oblastech.
2) Postarat se o méně důležité věci? Jak často zapomeneš na méně důležité věci – které jsou důležité pro ostatní? Jako zapomenutí výročí a narozenin, nevyzvednutí prádla v čistírně, vynesení odpadků, zapomenutí na dětskou hru. „Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdávali slávu vašemu Otci…“ (Matouš 5:16).
3) Udělat krok dopředu; neočekávat, že někdo to udělá za tebe? Mnozí bychom měli udělat důležité rozhodnutí, které na nás čeká, a my to stále odkládáme. Jaké je to tvoje? Proč ho neuděláš? Napiš si důvody, ať jasně pochopíš, jaké to jsou. Nyní si napiš výhody vyplývající z učinění toho rozhodnutí. Až budeš vědět ve svém srdci, co máš udělat, pros Boha o sílu, udělej to a zůstaň u toho. To je převzetí osobní zodpovědnosti!