„Ve všem děkujte…” 1. Tesalonickým 5:18

Je až moc snadné si stěžovat na své současné postavení, ať už jde o práci pokladní na noční směně v supermarketu nebo ředitele silné společnosti, aniž byste si uvědomili, jak jste se na to místo vlastně dostali. Kde bychom byli bez maminek, které se starají o prádlo, aby jejich děti mohly chodit na hodiny klavíru, nebo bez tatínků, kteří kvůli tomu mají druhé zaměstnání? Předtím než půjdete dál, se zastavte a poděkujte za vklady, které jste od ostatních do života dostali.
Říkáte si: „Ale mně se teď zrovna tak moc dobře nedaří.” Když byl Josef svými bratry prodán do otroctví, těžko si dovedl představit, že by Bůh dokázal situaci obrátit naruby, a udělat z něj vůdce země, aby tak zachránil národ. Bible zaznamenává příběh za příběhem, ve kterých protivenství vede k výhodám a ztráta k zisku. V životech se nám odvíjí Mistrův plán. Buďte moudří, vezměte si poučení z lekce, kterou jste dostali a uplatněte ji pro budoucnost, kterou pro vás Bůh má. Když přijde něco zlého, nechte se utěšit vědomím, že Bůh všechno řídí. Ďábel možná rozdmýchává oheň, který vás teď pálí, ale zůstaňte v klidu s vědomím, že Bůh ovládá termostat!
Jobův příběh nás učí, že ďábel musí dostat povolení, aby nás mohl napadnout. Takže pokud Bůh povolí útok, jistě plánuje naše vítězství. Nedovolil by, abychom se dostali do bitvy, kterou bychom nemohli vyhrát! Bůh hledá prvotřídní lidi, které může poslat do složitých prostředí, aby byl oslaven. On způsobuje, že „všechny věci pracují k dobrému” (Římanům 8:28), tak se nenechte zastrašit. Jen nechte oči otevřené a dívejte se, co Bůh chystá!