„Ruka pilných bude vládnout…“ Přísloví 12:24

Pokud jsi vedoucí, pokus se vyhnout těmto léčkám:
1) Mikromanagementu versus vůdcovství. Řízení lidí vyžaduje smysl pro detail, zatímco vůdcovství zahrnuje sdílení vize, stanovení cílů a motivaci. A ty musíš znát rozdíl mezi nimi. Když děláš mikromanagement místo abys vedl, morálka klesá, protože lidé potřebují jasné cíle a svobodu zjistit, jak jich dosáhnout. Nedělej mikromanagement; snižuje to smysl pro „samostatnost“ těch pod tebou a kolem tebe, smysl, který potřebují pro dobrou týmovou dynamiku a řešení problémů. Prezident Eisenhower jednou řekl: „Zatáhni za provázek a poběží za tebou kamkoliv půjdeš. Stlač ho a nepohne se.“
2) Záměně věrnosti jedinců s budováním týmu. Je dobré úzce spolupracovat s klíčovými jedinci, ale je také důležité, aby lidé zůstávali „spojeni mezi sebou navzájem“ (Římanům 12:5). Dej si pozor na to, aby všichni byli začleněni do týmu, aby cítili svou hodnotu a učili se, jak vzájemně reagovat.
3) Obavám zkoušet nové věci. Postavit lidi do nových oblastí znamená, že budou dělat chyby. Zatímco zamknout je do těch stejných rutin může je i tebe držet v bezpečí, ale ubírá to motivační vítr z jejich plachet. Být vedoucím znamená riskovat selhání druhých lidí a kousání se do rtu, když je necháš „batolit se“ směrem ven do neznáma. Stejně jako rodič, který se modlí více, když jeho dospívající vezme rodinné auto ven na první projížďku, stejně tak musíš přijmout, že některé těžké úkoly, které tě děsí, osvobozují druhé.
Šalomoun řekl: „Pracuj tvrdě a staň se vedoucím.“ To vyvolává otázku: když vedeš druhé, kdo vede tebe? Ten nejlepší způsob, jak vést, je následovat Boha a poslouchat Jeho Slovo!