„…vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my…“ Židům 4:15

Přátelé s dobrými úmysly nám někdy říkají: „Vím, jak se cítíš.“ Ale hluboko uvnitř si myslíme: „Ne, ve skutečnosti nevíš.“ Ale Ježíš ví! „… vždyť na sobě zakusil všechna pokušení jako my…,“ takže může vysvětlit a předložit naše pocity Otci. A On to dělá. Když se modlíte v Ježíšově jménu, vyléváte před Bohem své srdce, Ježíš jedná jako váš advokát a říká: „Otče, já vím, co tento člověk cítí. Já vím, jaké to je být pod tlakem pokušení zhřešit. Stojím při tomto tvém dítěti, které potřebuje tvoji pomoc.“
Řeknete: „Ale Ježíš byl bez hříchu, takže může skutečně cítit můj hřích stejně jako ho cítím já?“ Ano, může. Ve skutečnosti On díky své čistotě cítí bolest hříchu ještě silněji. Možná pomůže ilustrace. V našem každodenním životě žijeme s bakteriemi kolem nás a dokonce na nás. Protože nežijeme ve sterilním prostředí, nevšímáme si těchto bakterií a učíme se žít s nimi. Ale něco úplně jiného to je v nemocničním operačním sále. Tam je jakákoliv kontaminace bakteriemi skutečnou hrozbou, která vyžaduje pozornost všech zaměstnanců, takže tam všechno sterilizují, protože bakterie mohou zabít pacienta. Čistota té místnosti vyžaduje velkou pozornost vůči přítomnosti dokonce nejmenší nečistoty, která by mohla vést k životu ohrožující infekci.
Takže Ježíšovo oddělení se od hříchu a citlivost vůči hříchu ve skutečnosti zvyšuje Jeho schopnost nás chápat. Hlavní myšlenka zní: Ježíš rozumí tomu, s čím zápasíte!