„Buďme pravdiví v lásce, ať ve všem dorůstáme v Krista.“ Efezským 4:15

Existují dva způsoby, jak říci pravdu: „říci jim to od plic“, což pouze vráží klín hlouběji, nebo biblickým způsobem: „říkejme pravdu v lásce“ (přel. z angl.), což řeší konflikty a posiluje vztahy. Dejme tomu, že manželský pár spolu bojuje, protože manžel se vždy opozdí. Jak může žena „říkat pravdu v lásce“ tak, aby on slyšel její sdělení? Zde je postup sestávající z pěti kroků, který je efektivní v manželství, přátelství nebo v práci.
Mohla by mu říci:
1) „Cítím se znechucená.“ Žádné obviňování; pouze upřímné vyjádření jejích citů.
2) „Když se opozdíš.“ Žádné souzení, nadávky nebo označování; pouze specifický popis jeho jednání.
3) „Napovídá to, že můj čas pro tebe není moc důležitý.“ Žádné moralizování; pouze upřímně sdílení svých pocitů.
4) „Prosím, pokus se přijít včas, nebo mi zavolej a dej mi vědět, kdy tady budeš.“ Místo zaměření se na minulé jednání, které on nemůže změnit, mu říká, co by chtěla, aby udělal příště jinak.
5) „Byl bys to ochoten pro mě udělat?“ Žádné dožadování se nebo předpokládání; pouhá žádost o uvážení a spolupráci. Když on souhlasí, udělají „smlouvu“. Ona mu upřímně poděkuje a ocení každé jeho úsilí dodržet slovo. Tak urovnala vztah tím, že z manžela udělala svého spojence, ne nepřítele, a obnovila střed zájmu jako společný. Bible říká, že „můžeme kráčet spolu“, když se tak „dohodneme“ (Amos 3:3).