„Hlásej slovo Boží, ať přijdeš vhod nebo nevhod…“ 2. Timoteovi 4:2

Žijeme naše životy v obdobích a období mají začátky a konce. Takže rozmanitost je klíčem k dlouhověkosti. A pokud tomu nerozumíte, můžete ztratit svůj smysl pro cíl, protože když jedno období skončí, nezbude vám nic, co byste si přenesli do toho dalšího. Proto úspěšní farmáři stále střídají půdu, na které pěstují plodiny. Zasejí pšenici na jednom poli, po sklizni zorají to pole a nechají ho odpočívat. Ve stejné době jsou zaneprázdněni někde jinde pěstováním brambor a poté toto pole prochází stejným procesem. Na jaře změní pořadí, takže pole, kde rostla pšenice, nyní bude plodit brambory a tak dále.
Když Pavel řekl Timoteovi: „…ať přijdeš vhod nebo nevhod…,“ povzbuzoval ho tím, aby rozšířil svůj duchovní obzor. V Timoteově případě šlo o to, aby pochopil, že je čas, kdy je potřeba napomínat lidi, a čas, kdy je zapotřebí je těšit a posilovat (2. Timoteovi 4:2-5). Načasování je tak důležité. Žalmista přirovnal požehnaného člověka ke „stromu, který dává své ovoce v pravý čas“ (Žalm 1:3). K tomu, abychom uspěli, musíme umět rozpoznat období, ve kterém jsme!
A také potřebujete pochopit, že Bůh se více zajímá o hloubku vašich kořenů, než o výšku vašich větví; více se zajímá o kvalitu než o kvantitu. Bůh buduje vaši kvalitu dříve, než vám dovolí získat dobrou pověst. Proto On uchopí vaše zápasy a použije si jich ke kultivaci půdy (a duše) nutné k pěstování dobrého ovoce. A ještě jedna věc: čas od času Bůh dovolí bouřím, aby odvály ty lidi a věci, které překážejí tomu, na čem On pracuje a vytváří ve vás.