„Kdo stojí v čele, ať je horlivý.“ Římanům 12:8

Dobří vůdci mají intuici. Vidí něco, co ostatní nevidí, a rozumí tomu. My všichni jsme zařaditelní do tří kategorií intuice:
1) Ti, kteří to „něco“ nikdy neuvidí. Postavit tyto lidi do vedoucí role je jako tlačit hranaté kolíky do kulatých otvorů; můžete se do nich snažit bušit kladivem a být neodbytní, ale nezapadnou tam. Když je někdo obdarovaný k tomu, aby byl v pomocné roli, je chybou postavit ho do vedoucí role. Kromě toho každý orchestr potřebuje dobré druhé housle. Jsme zodpovědní pouze za ty dary, které nám Bůh dává, ne za ty, které chceme mít – nebo za ty, o kterých si druzí myslí, že bychom je měli mít. • 2) Ti, kteří potřebují být vedeni k tomu, aby viděli. Tito lidé vlastní nezpracovaný materiál; prostě potřebují být vychováni a vyučeni. Dr. John Maxwell poukazuje na to, že schopnost přemýšlet jako vůdce je „inspirační intuice“. Tito lidé prostě potřebují, aby je někdo informoval, dával pokyny a inspiroval je, a stanou se z nich dobří vůdci. Pravda je taková, že bez intuice jsme odsouzeni k tomu, abychom měli své zranitelné místo ovlivňované událostmi a názory druhých po celý náš život. • 3) Ti, kteří přirozeně vidí. To jsou ti, kteří se narodí se skutečnými vůdcovskými dary. Instinktivně rozumí lidem a vědí, jak je posunout z bodu A do bodu B. Už jako děti se chovají jako vůdcové. Sledujte je na hřišti a uvidíte, že všichni ostatní jdou za nimi. Lidé s takovou Bohem danou intuicí na ní mohou stavět, stát se velkými vůdci a být požehnáním druhým.
Pokud chcete vidět vůdcovství v té nejlepší formě, studujte Kristův život. On řekl: „…Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život…“ (Matouš 20:28).