„Marka vezmi s sebou, bude mi užitečný jako pomocník.“ 2. Timoteovi 4:11

Když se Jan Marek rozhodl vzít si volno, aby navštívil svou rodinu, Pavlovi se to moc nelíbilo. Když později Barnabáš chtěl vzít Jana Marka na další misijní cestu, Pavel vybuchl! „Vznikla z toho taková neshoda, že se spolu rozešli: Barnabáš vzal s sebou Marka a plavil se na Kypr, Pavel si vybral za spolupracovníka Silase…“ (Skutky 15:39-40). Ale tady ten příběh nekončí. Později, když byl Pavel starší, naučil se přidat milost ke svému „drsnému štěrku“ a píše: „Démas mě totiž opustil, protože více miloval tento svět… Marka vezmi s sebou, bude mi užitečný jako pomocník“ (2. Timoteovi 4:10-11). Zde jsou pro tebe tři důležité lekce:
1) Vždycky buď ochotný dát druhému druhou šanci. Konec konců je to věc, kterou Bůh dělá i pro tebe. Když nabízíš milost, můžeš být zraněn a zklamán, ale pokud hodláš být jako Kristus, musíš se toho odvážit.
2) Nepoměřuj všechny ostatní svými normami a cíli. Pravda je taková, že druzí možná nejsou povoláni k tomu, aby dělali to, k čemu jsi povolán ty. Nebo jsou povoláni k tomu, aby to dělali jiným způsobem. Nestav své osobní preference jako předběžné podmínky v lásce, v přijetí někoho nebo ve spolupráci s někým.
3) Když hledáš to nejlepší v druhých, obvykle to tam najdeš. Bible říká: „Tento poklad máme však v hliněných nádobách…“ (2. Korintským 4:7). Takže pokaždé, když najdeš poklad, narazíš do hliněné nádoby. Nedovol, aby to snížilo hodnotu toho pokladu nebo zmenšilo tvou zodpovědnost ho hledat. Motivovaní lidé se vzchopí a naplní tvá očekávání.