„Všechno dělejte bez reptání…“ Filipským 2:14

Kdyby ti někdo dával jednu libru pokaždé, když si stěžuješ a vzal si od tebe jednu libru pokaždé, když projevíš vděčnost, byl bys bohatý nebo chudý? Řekneš: „Kdybys měl mé problémy, stěžoval by sis taky.“ Bible říká: „Všechno dělejte bez reptání,“ protože čím více si stěžuješ, tím více se věci zhoršují. Všimni si:
1) Stěžování si je návykové. Ten cyklus vypadá takto: máš problém; stěžuješ si a uvízneš v něm; cítíš se špatně, takže si stěžuješ ještě více a skončíš ve stresu, bez řešení. Není to bláznivé?
2) Stěžování si tě okrádá o Boží požehnání. Místo abys to vydal Bohu, pochybuješ o Jeho moudrosti a Jeho zaopatření. Bůh kvůli tomu vydal na smrt dvacet tři tisíce Izraelců. „Ani nereptejte jako někteří z nich, a byli zahubeni… To,co se jim stalo, bylo napsáno k napomenutí nám“ (1. Korintským 10:10-11). Neznamená to tedy jen kontrolovat svůj postoj, ale změnit ho!
3) Stěžování si ovlivňuje tvé zdraví. „Mírné srdce je tělu k životu“ (Přísloví 14:30). Buď upřímný, kolik klidných, nerozrušených stěžujících si lidí znáš? Místo toho, aby sis stěžoval, pracuj na svém postoji. Začni počítat svá požehnání. Jeden moudrý muž jednou řekl: „Stěžoval jsem si, že nemám žádné boty, dokud jsem nepotkal muže, který neměl žádné nohy.“ Posuď, o čem mluví spisovatelka Barbara Johnston: „Na ručně psané ceduli přitlučené k telefonnímu sloupu bylo napsáno: ,Hledá se ztracený pes se třema nohama, slepý na levé oko, chybí mu pravé ucho, má zlomený ocas a nedávno byl vykastrován. Slyší na jméno Šťastný.‘“ Bible říká: „Za všech okolností (všimni si, neříká se tam za všechno, ale za všech okolností) děkujte, neboť to je vůle Boží“ (1. Tesalonickým 5:18).