„Bude jí dána sláva Libanónu…“ Izaiáš 35:2

Další druh cedru, který Šalomoun použil ke stavbě chrámu, se nazýval topný cedr. Říká se, že pastýři je používali k rozdělávání ohně v noci, protože byly prosáklé olejem a snadno se zapalovaly a hořely dlouho. Jaký obraz.
Bůh shromáždil 120 topných cedrů v horní místnosti a „náhle se strhl hukot z nebe, jako když se žene prudký vichr, a naplnil celý dům, kde byli. A ukázaly se jim jakoby ohnivé jazyky, rozdělily se a na každém z nich spočinul jeden; všichni byli naplněni Duchem Svatým…“ (Skutky 2:2-4). Toho dne byly získány 3000 duší pro Krista! Církev se narodila v ohni a byla udržována ohněm – a my nesmíme nechat ten oheň vyhasnout! Dokonce ve dnech starozákonní truhly smlouvy Bůh přikázal svému lidu, aby vzali oheň, který hořel na oltáři a nesli ho s sebou, ať šli kamkoliv. Chápete tu myšlenku? Mnohé z toho, co se dnes považuje za „probuzení“ nebo „obnovu“, vypadá jako pouhé „vlny“, které přicházejí a odcházejí. Nejsme nikdy zranitelnější, než když jsme duchovně hladoví, protože tehdy stojíme na prahu dvou duchovních oblastí. Způsob, jak rozlišit skutečné probuzení, je položit si čtyři otázky:
1) Je to biblické? (viz Izaijáš 8:20).
2) Oslavuje to Ježíše? (viz Jan 3:30).
3) Demonstruje to Boží lásku? (viz Skutky 2:44-45).
4) Získává to duše a činí to z nich učedníky? „Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky“ (Jan 15:8).