„…nes každého dne svůj kříž…“ Lukáš 9:23

Zde jsou tři otázky, které ti pomohou rozpoznat tvůj kříž:
1) Jakým směrem mě Bůh vede? Pokud si myslíš, že na tvé minulosti nezáleží, zamysli se znovu. Může to být silniční mapa ke tvé budoucnosti. Zvaž zkušenosti a životní styl, kterými jsi prošel. Vyrůstání v Egyptě připravilo Mojžíše na to, aby stál před faraonem. Roky, kdy David vodil ovce, ho připravovaly na to, aby vedl národ. Skutečnost, že Pavel byl proslulý jako židovský učenec a římský občan, ho jedinečným způsobem kvalifikovala jako služebníka pro náboženské i nenáboženské lidi.
2) Jaká břemena vložil Bůh do mého srdce? Pavel říká: „Bratři, toužím z celého srdce a modlím se k Bohu, aby Izrael došel spásy“ (Římanům 10:1). Pavel byl hnán touhou vidět svůj lid spasený. Co žene a inspiruje tebe? Budovat přístřeší pro bezdomovce? Stavět se proti zneužívání a zanedbávání? Pokus se navštěvovat pečovatelský dům a zkus, jestli někoho vnitřně pozvedneš. Nebo se pokus trávit čas se skupinou dětí, které mají speciální potřeby; ony naučí více tebe, než ty naučíš je! Naplnění přichází z tužeb tvého srdce, nejen z nápadů ve tvé hlavě.
3) V kterých oblastech je využit můj talent? Bible říká, že „každému z nás byla dána milost podle míry Kristova obdarování“ (Efezským 4:7) a i když On „pracuje skrze různé lidi různými způsoby…ten stejný Bůh…dosahuje svých záměrů skrze ně všechny“ (1. Korintským 12:6-7, přel. z angl.).
Jak poznáš rozdíl mezi vlastní a Boží myšlenkou? Šalomoun řekl: „Člověk má v srdci mnoho plánů, ale úradek Hospodinův obstojí“ (Přísloví 19:21). Člověkem vytvořená myšlenka má krátkou uchovatelnost, ale Boží cíle přetrvají; mají dlouhé trvání.