„…obětovali mu přinesené dary…“ Matouš 2:11

Ve vánočním příběhu se učíme, že:
1) Bůh si použije lidí, které neznáš, k tomu, aby ti požehnal. Mudrci nebyli oddaní Židé ani odevzdaní křesťané, ale perští hvězdáři. Nebuď vybíravý; svazuješ tím Boží ruce. Otevři své srdce a začneš vidět Jeho, jak tě oslovuje skrze ty nejzajímavější lidi.
2) Bůh se postará o tvé zítřky. Josef a Marie museli opustit domov a utéct do Egypta. Z čeho měli žít? Zlato, kadidlo a myrha; dary, které mohou dát pouze bohatí. Když jsi v Boží vůli, On se o tebe postará. Možná to udělá skrze tvé zaměstnání nebo skrze štědrost druhých, ale udělá to. Nemusíš zůstávat vzhůru přes celou noc a trápit se a snažit se vyřešit, jak to finančně zvládnout do konce měsíce. Žalmista říká: „Od své mladosti, a jsem už starý, jsem neviděl, že by byl opuštěn spravedlivý…“ (Žalm 37:25).
3) Bůh nebude dbát na zažitý systém a obstará ti pomoc, kterou budeš potřebovat. „A hle, hvězda, kterou viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo to dítě.“ V dějinách vesmíru nikdy nic takového nebylo. Bůh pohnul hvězdou jako my posouváme pěšákem v šachové hře, to proto, že On „všechno působí rozhodnutím své vůle…“ (Efezským 1:11). Ten příběh říká: „Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem, klaněli se mu a obětovali mu přinesené dary – zlato, kadidlo a myrhu.“ Docela zajímavý příběh, že?