„…získej rozumnost“ Přísloví 4:7

Začleň těchto šest principů do svého života:

1) Netrap se, když děláš vše, co je v tvých silách. Bůh nepřijímá méně, ale také nevyžaduje více. „Doufej v Hospodina, konej dobro…dá ti vše, oč požádá tvé srdce“ (Žalm 37:3-4).

2) Nespěchej, když úspěch závisí na preciznosti. „Dobré plánování a tvrdá práce vedou k úspěchu, kdežto ukvapená práce vede k chudobě“ (Přísloví 21:5, přel. z angl.).

3) Nedělej závěry, dokud nemáš všechna fakta. Každý, koho potkáváš, má nenaplněné potřeby, neuzdravené rány a nesplněné naděje. Pokud chceš, aby tě lidé oceňovali podle tvých nejlepších vlastností, ne podle těch nejhorších, pak „čiň jiným tak, jak bys chtěl, aby činili tobě“ (Lukáš 6:31, přel. z angl.).

4) Nevěř, že je něco nemožné, aniž bys to zkusil. Když jsi v Boží vůli, děláš věci Božím způsobem, jsi vnímavý na Jeho načasování a jsi ochoten vytrvat, tvé problémy jsou jen místem, kde On může jednat ve tvůj prospěch. „Musíme čekat trpělivě a s důvěrou“ (Římanům 8:25, přel. z angl.).

5) Nepromarňuj svůj čas bezvýznamnými věcmi. Abys položil ty správné věci na první místo, musíš se zeptat sám sebe: „Co je to, co můžu udělat jen já, nebo co dělám nejlépe?“ Až když si odpovíš na tuto otázku, budeš vědět, co máš dělat.

6) Nemysli si, že dobré úmysly jsou přijatelnou omluvou pro nicnedělání. Prozkoumej svůj život; jsi tím, kdo mluví, nebo tím, kdo činí? Zaměř se na svou stravu, svou oddanost, na své finance a svou rodinu atd.

Napiš si tato slova na papír a pravidelně si je čti: „Má-li to tak být, je to na mně.“ Jakub píše: „…víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá“ (Jakub 2:17).