„Zasvěť dítě do cesty, kterou má jít…“ Přísloví 22:6 (přel. z angl.)

Máte děti nebo dítě, které musí vše dělat dokonale? Ve škole jsou šťastné jen tehdy, když dostanou „jedničku“. „Dvojka“ je deprimuje. Hnány svými vlastními neuskutečnitelnými měřítky se nikdy necítí „dost dobré“. Rodiče, zde je deset rysů, které vám pomohou rozpoznat a jednat s perfekcionalistickými dětmi:

1) Mohou být přehnaně výkonné v honbě za dokonalými výsledky, a být mylně nazývány malými workoholiky.

2) Mohou být méně výkonné, aby se vyhnuly bolesti z očekávaného nezdaru a nesprávně označované za lenochy.

3) Mohou se vyhýbat společenskému kontaktu, aby druhým zabránily odhalení jejich nedokonalostí.

4) Když nějaký úkol výborně zvládnou, nedokáží se radovat ze svého úspěchu z obav, že další úkol nezvládnou.

5) Ze strachu z nezdaru váhají zkoušet nové věci.

6) Přehnaně se soustředí na své chyby.

7) S prací otálejí, snižují výkon, nechávají práci nedokončenou nebo ji opouštějí před dokončením, aby se vyhnuly nezdaru.

8) Aby se uchránily před kritikou ostatních, udělají téměř cokoli včetně lhaní, vysvětlování, vymlouvání se a obviňování druhých.

9) Jsou mnohdy vystrašené a ustarané z očekávání toho nejhoršího.

10) Mohou být náchylné k fyzickým nemocem, jako jsou časté bolesti hlavy, žaludeční potíže, únava, problémy s přijímáním potravy atd.

Děti automaticky neví, jak se chovat. Bez vaší pomoci jejich perfekcionalismus může zesílit, ovládnout je a omezit kvalitu jejich života. Rodiče, vy jste povoláni a zmocněni Bohem, abyste „zasvětili své dítě do jeho cesty, kterou má jít, a když zestárne, neodchýlí se od ní“. Bůh zaslibuje: „Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha…a bude mu dána“ (Jakub 1:5). Mluvte s Bohem, On rozumí rodičovství!