„Kdo pochybuje, je podoben mořské vlně, hnané a zmítané vichřicí.“ Jakub 1:6

Bible říká: „Kdo pochybuje, je podoben mořské vlně, hnané a zmítané vichřicí. Ať si takový člověk nemyslí, že od Pána něco dostane; je to muž rozpolcený, nestálý ve všem, co činí“ (Jakub 1:6-8). Tato pasáž platí specificky tehdy, když žádáte Boha o moudrost, a potom začnete přemýšlet rozumem a kolísáte, když odpoví. A ten stejný princip platí pro celý život. Viděli jste někdy něco méně stálého než vlnu? Vítr, který ji dnes žene jedním směrem, žene ji zítra zcela jiným směrem. „Jak se to týká mě?“ zeptáš se:

1) Jestliže jsi vyrůstal v rodině, kde každé rozhodnutí bylo učiněno za tebe.

2) Jestliže jsi strávil svůj život mezi lidmi, kteří dělali nezodpovědná rozhodnutí, po nichž jsi měl pocit, že „je příliš snadné udělat něco špatně a příliš obtížné udělat něco dobře“.

3) Jestliže špatná rozhodnutí, která jsi udělal v minulosti, poškodila tvou sebedůvěru; potom dnešní čtení je právě pro tebe!

Jakub zdůrazňuje, že nikdo z nás se nenaučil slyšet Boha, aniž by dělal chyby. Tak k sobě nebuď tvrdý. Uč se ze svých chyb, naprav ty, které můžeš, a pokračuj s tím, že budeš rozhodný. Neupadni zpět do vzorce nerozhodnosti, jenom kvůli tomu, že se ti to několikrát nepovedlo. Často budeš vědět, že jsi udělal tu správnou věc; ale jen když ji uděláš! Věnuj rozumné množství času čekání na Boha a když to bude nutné, vyhledej radu druhých. Ale neboj se jednat; udělej rozhodnutí a dotáhni to až do konce. Jinými slovy: „Prostě to udělej!“