„Hospodin činí krok muže pevným…“ Žalm 37:23

Jsou tři věci, které bychom měli zvážit, když děláme důležitá rozhodnutí:
1) Měli bychom si dát pozor na „nátlak lidí“. Když král Saul čelil 30 tisícům pelištejských válečných vozů a prorok Samuel nebyl poblíž, aby nabídl požadovanou oběť Bohu, která by zajistila jejich vítězství, král Saul se rozhodl zmocnit se prorokova úřadu a nabídnout místo toho svou vlastní oběť. Když se Samuel objevil o týden později a požadoval vysvětlení, Saul řekl: „Pelištejci teď sejdou proti mně…a tak mi nezbývalo, než abych zápalnou oběť obětoval sám“ (1. Samuelova 13:12). Podvolil se „nátlaku lidí“. Samuel řekl Saulovi: „Počínal sis jako pomatenec… Teď však tvé království neobstojí“ (1. Samuelova 13:13-14). Boží vůle musí být naplněna Božím způsobem, proto čekej na Jeho pokyny a nežeň se před Ním.
2) Dej pozor na to, aby načasování bylo správné. Bůh říká: „ Hle, otevřel jsem před tebou dveře, a nikdo je nemůže zavřít“ (Zjevení 3:8). Když otevřeš dveře, stojí tě úsilí držet je otevřené, ale když je otevře Bůh, „nikdo je nemůže zavřít“. Nemusíš nikým ani ničím manipulovat – jenom můžeš vstoupit.
3) Pamatuj na princip „zadržení a uvolnění“. Pavlův misijní tým se pokoušel jít do dvou různých měst, „….ale Duch Ježíšův jim to nedovolil“ (Skutky 16:7). Už jsi někdy učil dospívajícího řídit auto? Co ho učíš dříve – jak používat plyn anebo jak používat brzdu? Jak používat brzdu! Pokud se o to nezajímá, vezmi si zpět klíče od auta; očividně není připraven řídit. Jak budeš poznávat lépe Boha, zjistíš, že vede pomocí principu „zadržení a uvolnění“: brzda a plyn. Tak to funguje, když tvé kroky jsou vedeny Pánem.