„…vyvolte si dnes, komu chcete sloužit…“ Jozue 24:15

Byl to rozhodující okamžik, kdy Jozue řekl Izraeli: „…vyvolte si dnes, komu chcete sloužit… Já a můj dům budeme sloužit Hospodinu“ (Jozue 24:15).
1) Rozhodující okamžiky v našich životech ukazují, kdo skutečně jsme. Většinou přicházejí jako překvapení a objevují se v dobách krizí, takových jako když čelíme osobnímu selhání; zaujímáme nepopulární postavení; trpíme bez stěžování si; může jít o situace, kdy jsme žádáni, abychom odpustili nebo když děláme obtížná rozhodnutí. Někdy se rozhodující okamžiky vyskytnou, když je nevidíme takové, jaké jsou. Až později, když se podíváme zpět, pochopíme jejich důležitost. V obou případech určují, kdo jsme.
2) Určující okamžiky ukazují druhým, kdo jsme. Po většinu dní možná nosíme masku, ale během rozhodujících okamžiků nemůžeme. Naše image nic neznamená. Ani naše odhodlání nebo styky. Nemáme čas zamaskovat své jednání. Ať je v nás ve skutečnosti cokoliv, je pro všechny odhaleno. Pokud jsi vedoucí, rozhodující okamžiky ukáží lidem, kteří tě následují, kdo skutečně jsi, za čím stojíš a proč vedeš. Když rozhodující okamžiky dobře zvládneš, mohou spojit vedoucí a následovníky na celý život. Když je nezvládneš, může to skončit tím, že přestaneš vést.
3) Rozhodující okamžiky určují, kým se staneme. Nikdy už nebudeš tím stejným člověkem po rozhodujícím okamžiku. To proto, že rozhodující okamžiky nejsou normální, a to, co je „normální“, v takových obdobích nefunguje. Rozhodující okamžiky jsou jako křižovatky v našich životech – dávají nám příležitost otočit se, změnit směr a hledat nový cíl. Představují možnosti a příležitosti. V takových okamžicích si musíme vybrat. A volba, kterou učiníme, nás bude určovat!