„Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ Jakub 4:7

Pastor Jon Walker píše: „Když byl Tolstoj chlapec, založil Klub bílého polárního medvěda. Aby ses mohl stát členem, musel jsi stát 30 minut a nepřemýšlet o bílém medvědovi. Už ses někdy záměrně pokoušel o něčem nepřemýšlet? Je to téměř nemožné!
Často jednáme s pokušením podobným způsobem. Myslíme si, že můžeme stát blízko něj, a když o tom nebudeme přemýšlet, že zvítězíme. Problémem je, že čím více se snažíme na to nesoustředit, tím více se to stává středem naší pozornosti…čím více myslíme na to, že se tomu nepoddáme, tím je pravděpodobnější, že se to stane.“
Bible říká: „Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…“ (Jakub 4:7).
Citujeme druhou polovinu verše, ale pokud jediné, co děláš, je to, že se zaměřuješ na ďábla, pak se stále zaměřuješ na pokušení. Nenavrhuji, že bys neměl říci: „Jdi ode mě, satane.“ Říkám, že to nemůžeš zvládnout ze své vlastní síly; zvládneš to tak, že se pokoříš před Bohem, uvědomíš si, že On je tvou silou. Když budeš mít pohled upřený na Něj, ďábel uteče, protože mu odporuješ tím, že objímáš Boha. Buď dost pokorný na to, abys vyhledal pomoc. Bezpečným znamením, že selžeš, je situace, kdy si myslíš: „Tohle můžu zvládnout sám.“ Považuj to za naléhavý signál, že se máš poddat Bohu a říci: „Pane, potřebuji tvou sílu a moudrost. Neuveď mě do pokušení.“ Pak odejdi pryč od pokušení. A pokud to potřebuješ, zavolej příteli, popros o modlitbu a o možnost sdílet a vyznat se.