„Král má zalíbení v prozíravém služebníku…“ Přísloví 14:35

Každých pět let se znalosti ve významnějších oborech zdvojnásobují. To znamená, že pokud nezůstaneš bystrý, zůstaneš pozadu. Když opakuješ stejné lekce znovu a znovu, znamená to, že se neučíš dost. Pouč se od těch, kteří uspěli v oboru, v němž chceš uspět ty, kvůli tomu, abys věděl, co dělat a co ne. Admirál Hyman Rickover řekl: „Pouč se z chyb druhých; nikdy nebudeš žít dost dlouho na to, abys ty všechny chyby udělal sám.“ K tomu, aby ses vyšplhal na další příčku žebříku, použij tří vodítek:
1) Neodtahuj se od lidí, jejichž zkušenost a kvalifikace jsou větší než tvoje vlastní. Petr píše: „Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal…“ (1. Petrova 4:10). Všichni zápasíme v určitých oblastech; dávej si pozor na to, aby tvoje nejistota nebyla špatně vykládána jako arogance.
2) Nepokoušej se udělat na lidi dobrý dojem tím, že budeš usilovat o intelektuální rovnocennost. Pokud se dostaneš do debaty, která ti nahání strach, bedlivě naslouchej, ptej se, mluv pouze o tom, co víš, a pozorně naslouchej tomu, o čem nevíš. Příště, až se potkáte, budeš mnohem více napřed.
3) Nechoď na vyučování, pokud nemáš udělaný domácí úkol. Když tě Bůh začne vést výše, připrav si, co budeš říkat, nachystej si oblečení a svou mysl. Poraď se s přítelem, kterému důvěřuješ a který rozumí tomu, kde jsi a kde potřebuješ být. Pokud nemůžeš žádného najít, čti, až pochopíš důležitá základní fakta. Šalomoun říká: „ Král má zalíbení v prozíravém služebníku…“ Čím lépe se připravíš, tím více příležitostí ti Bůh dá.