„Ježíš se sklonil…“ Jan 8:6

Vzpomínáš si na ženu přistiženou při cizoložství? Farizeové se sklonili, aby posbírali kameny. Ježíš se sklonil, aby ji pozvedl. Ve které jsi skupině? Nemůžeš být vybíravý v tom, komu pomůžeš. Někteří z nás si myslí, že bychom měli pomáhat pouze těm, kdo věří stejně jako my. Ne, „ujímejte se slabých, se všemi mějte trpělivost“ (1. Tesalonickým 5:14).
Existuje příběh o člověku, který spadl do jámy a nemohl se dostat ven. Na sebe zaměřený člověk šel kolem a řekl: „Cítím s tebou tam dole.“ Objektivní člověk šel kolem a řekl: „No, je logické, že někdo spadne tam dolů.“ Farizeus řekl: „Jenom špatní lidé padají do jam.“ Sudičský křesťan řekl: „Zasloužíš si jámu.“ Realista řekl: „No, to je ale jáma.“ Geolog mu řekl, aby ocenil skalnaté souvrství v jámě. Výběrčí daní se ho zeptal, jestli zaplatil daň za tu jámu. Sebelítostivý člověk řekl: „Ještě jsi nic neviděl, pokud jsi neviděl mou jámu.“ Optimista řekl: „Mohlo by to být ještě horší.“ Pesimista řekl: „Ještě se to zhorší.“ Ježíš viděl toho člověka v jámě, natáhl ruku a vytáhl ho ven.
Všiml sis, jak Ježíš končí své slavné podobenství o milosrdném Samaritánovi? „Jdi a jednej také tak“ (Lukáš 10:37). Máš moc ovlivnit životy lidí kolem sebe. Tvoje povzbuzení může změnit něčí den, týden nebo dokonce život a může někomu ukázat úplně nový směr. Ale je těžké povzbudit lidi, pokud nevíš, co potřebují. Proto se staň studentem lidí. Nauč se, co je aktivuje a co je pozvedne.