„Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne…“ Matouš 11:29

Galileo řekl: „Necítím se povinen věřit tomu, že ten stejný Bůh, který nás obdařil zdravým rozumem, úsudkem a intelektem, chce, abychom zapomínali, jak jich používat.“ Když Ježíš říká: „Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží“ (Matouš 11:30), Jeho záměrem pro nás je objevit Jeho vůli pro naše životy, zpřístupnit a rozvíjet dary, které nám dal, denně čerpat z Jeho síly, používat rozumný úsudek a nežít ve stresu. To znamená, že:
1) Potřebuješ změnit svůj postoj. Všiml sis někdy, jak někteří lidé na horské dráze zavírají oči, zatínají zuby a těší se, až jízda skončí, zatímco nadšenci vepředu si vychutnávají každý vrchol a každé prudké zhoupnutí se široce otevřenýma očima? Všichni jsou na stejné projížďce, ale jejich postoje jsou zcela odlišné. Nemůžeš vždycky kontrolovat to, co se s tebou děje, ale můžeš rozhodnout o tom, jak na to zareaguješ. Například, rozhodnutí vidět problém jako příležitost k růstu tě buduje, místo aby tě vyčerpávalo.
2) Potřebuješ se budovat tělesně. „Cvičení těla je užitečné“ (1. Timoteovi 4:8). Nemusíš jet 40 minut autem do fitcentra a tam čekat 30 minut, než se dostaneš na 20 minut na posilovací stroj – začni chodit! Svižná procházka ti fyzicky a mentálně velmi prospěje. Dej se do toho, začni se hýbat!
3) Musíš proniknout do moci Božího Slova. Uváděj do praxe prohlášení z Písma: „Nechť ve vás přebývá slovo Kristovo v celém svém bohatství“ (Koloským 3:16). Než se to stane, musíš sytit svou mysl Písmem, potom nad ním rozjímat, dokud v tobě nezakoření a nenaroste v tobě. Pak ho tam najdeš, až ho budeš potřebovat.