„…běh nezávisí na snaze hbitých…“ Kazatel 9:11

Při starověkém řeckém maratónu byla každému běžci na startovní čáře dána do ruky pochodeň. Aby zvítězili, museli proběhnout cílem se stále hořící pochodní. Jaký obraz! „Komu bylo mnoho dáno, od toho se mnoho očekává“ (Lukáš 12:48).
V Božím království jsi povolán k tomu, abys co nejlépe běžel závod a doběhl do cíle se stále hořícím ohněm ve svém srdci. Ten závod s pochodní byl obtížný, vedl přes hory a údolí. Nesporně se stávalo, že druzí tě předběhli, docházela ti síla, ztratil jsi trasu a musel ses vrátit, nebo jsi zakopl a musel jsi vstát. To, co se počítalo v tomto maratónu, nebyl styl, ale přetrvávající síla!
Bible říká: „Proto i my…vytrvejme v běhu, jak je nám uloženo, s pohledem upřeným na Ježíše, který vede naši víru od počátku až do cíle… Myslete na to, co všechno on musel snést od hříšníků, abyste neochabovali a neklesali na duchu“ (Židům 12:1-3).
Jak Ježíš běžel svůj závod? Když mu bylo 12 let, řekl svým rodičům: „…musím být tam, kde jde o věc mého Otce“ (Lukáš 2:49). Později, když se Ho dav pokoušel nasměrovat jinam a vnutit Mu svůj program, řekl: „Musím konat skutky toho, který mne poslal“ (Jan 9:4). Když čelil kříži, prohlásil: „Já jsem se proto narodil…abych vydal svědectví pravdě“ (Jan 18:37). Na kříži pravil: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30). Ve Zjevení vidíme jeden z posledních zaznamenaných náznaků Krista: „…jeho oči jako plamen ohně“ (Zjevení 1:14). On doběhl do cíle se stále hořící pochodní. A On je tvůj příklad!