„Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv…“ Matouš 6:1

Bůh posuzuje tvoje dávání podle dvou věcí:
1) Tvoje finanční prostředky; kolik jich máš?
2) Tvé motivy; proč dáváš? „Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv; jinak nemáte odměnu u svého Otce v nebesích. Když prokazuješ dobrodiní, nechtěj budit pozornost… Když ty prokazuješ dobrodiní, ať neví tvá levice, co činí pravice, aby tvé dobrodiní zůstalo skryto, a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí“ (Matouš 6:1-4).

Zde jsou dva příběhy, které ilustrují Ježíšovu hlavní myšlenku.
První příběh: v roce 1977 se manželský pár dohodl, že daruje tři milióny dolarů potřebných na vybudování dětské zoologické zahrady v Centrálním parku v New Yorku. Ale objevily se problémy, protože 5 centimetrů vysoká deska zmiňující jejich dar, nebyla dost velká. A navíc, manželský pár, který daroval půl miliónu dolarů na vybudování ZOO o třicet let dříve, měl větší desku. Bylo navrženo, aby jména původních dárců byla nahrazena jmény nových dárců. Když vedení parku odmítlo, manželský pár stáhnul svůj dar zpět.
Druhý příběh: říká se, že Charles Spurgeon a jeho manželka prodávali a odmítali dávat vejce, které snášely jejich slepice. Dokonce blízkým příbuzným bylo řečeno: „Můžete je mít, pokud za ně zaplatíte.“ Výsledkem bylo, že Spurgeonovi byli zkresleně považováni za chamtivé. Až po smrti paní Spurgeonové byl celý příběh objasněn. Veškerý zisk z prodeje vajec šel na podporu dvou starých vdov. Spurgeonovi se očividně více zajímali o to, co si o jejich dávání myslí Bůh, než co si o tom myslí lidé.