„A tato slova… Budeš je vštěpovat svým synům…“ 5. Mojžíšova 6:6-7

Uč své dítě, že je důležité postavit se za správnou věc. Naše děti tíhnou k čemukoliv, co dělá radost důležitým lidem v jejich životech – ať je to dobré nebo špatné – kvůli své potřebě být přijati. Pokud to dělají jejich vrstevníci, souhlas vrstevníků bude na ně mít silný vliv. Nejde vždycky o rozlišení „dobré děti proti špatným dětem“, nebo o „moralitu proti nemoralitě“ – jde o to, že jsou to děti! Šalomoun, když vzpomínal na své mladické sklony, radil: „Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj! Kdyby tě přemlouvali: ,Pojď s námi…‘ …zdržuj svou nohu od jejich stezky…“ (Přísloví 1:10-15). Stáváme se podobní společnosti, ve které trávíme čas. Pokud naše děti mají stát za Bohem navzdory ničivým vlivům, potom potřebují instrukce v několika oblastech:
1) Kvalita skutečného přátelství. Nauč je, že skuteční přátelé usilují o to nejlepší pro toho druhého a kdokoliv je uvádí do nebezpečí nebo hříchu, není přítel.
2) Nezvratitelný zákon následků. „Co člověk zaseje, to také sklidí. Kdo zasévá pro své sobectví, sklidí zánik, kdo však zasévá pro Ducha, sklidí život věčný“ (Galatským 6:7-8). A posilni své vyučování tím, že je odmítneš vyprošťovat z následků.
3) Poučení o správném druhu hrdinů. Místo toho, abys dětem představoval rockové hvězdy a sportovní celebrity pochybného charakteru, představ svým dětem biblické hrdiny, kteří usilovali o zbožnost, spravedlnost a odvahu v obdobích tlaku!