„Čeho jsem se tolik strachoval, to mě postihlo…“ Jób 3:25

Nick byl tvrdý muž se špatnými názory. Pracoval na železnici. Jednoho večera poté, co všichni jeho spolupracovníci odešli domů, zamknul se nešťastnou náhodou v chladícím vagónu. Měl strach, že teplota je pod bodem mrazu a volal o pomoc, ale nebylo to nic platné.
Čím více přemýšlel o své situaci, tím mu bylo chladněji, až se posléze začal nekontrolovatelně třást. Protože byl přesvědčen o tom, že umírá, napsal dopis své rodině a popsal, co se stalo. Příští den ráno našli Nickovo tělo. Pitva ukázala, že skutečně zmrznul k smrti. Ale vyšetřovatelé objevili něco záhadného. Vagón, ve kterém byl Nick uvězněn, byl mimo provoz a byl odpojen. Té noci, kdy zmrznul k smrti, byla teplota ve vagóně 16 stupňů, jenom o trochu nižší než pokojová teplota. Ale protože očekával smrt, prohrál bitvu ve své mysli. To, čemu věříš o svém životě, je mnohem důležitější než to, čemu věří druzí.
Jób řekl: „Čeho jsem se tolik strachoval, to mě postihlo…“ Dávej pozor na to, co očekáváš; negativní očekávání se stávají proroctvími, která se sama naplňují. Bůh ti zaslíbil pomoc, ale ty máš rozhodující hlas. Když se zaměříš na negativní hodnoty, dáváš souhlas k tomu, aby tě satan porazil. Ježíš řekl: „Podle vaší víry se vám staň“ (Matouš 9:29). Jiný překlad to říká takto: „Staň se tím, čemu věříš…“ (přel. z angl.). Proto vstup do souhlasu s Božím Slovem a zaměř se na Jeho zaslíbení, místo na své problémy. Když to uděláš, skrze svou víru se dostaneš na novou úroveň vítězství. Ale je to na tobě, abys udělal ten první krok!