„Hospodin však uzavřel její lůno.“ 1. Samuelova 1:5

Někdy se určité dveře otevřou pouze tehdy, když nejdříve pochopíš, proč byly zavřeny. Zamysli se nad příběhem o Chaně. Chtěla syna, ale Bůh chtěl proroka. Když se modlila: „…jestliže…ale daruješ své služebnici mužského potomka, daruji jej tobě, Hospodine, na celý život…“ (1. Samuelova 1:11), Bůh jí dal nejen Samuela, ale ještě šest dalších dětí (viz
1. Samuelova 2:5). Když budeš prosit o sklizeň, Bůh tě požádá o to, abys zasel semeno. To semeno může být něco, co miluješ a na čem lpíš – ale raději to vydej Bohu. Chana zjistila, že nemůže být spokojená s ničím menším, než je Boží vůle. Elkána měl dvě manželky, ale miloval Chanu nejvíce a dopřál jí „dvojnásobný díl“ majetku (viz 1. Samuelova 1:5).
Pokud neděláš to, k čemu tě Bůh skutečně povolal, pak tě láska lidí a materiální věci neuspokojí. To neplatí jenom pro ty, kteří stojí za kazatelnou! Chana byla povolána, aby byla matkou. Můžeš být povolán jako tajemník, sekretářka, zahradník nebo učitel. Najdi to, k čemu tě Bůh povolává a dělej to! Chanino zoufalství nakonec vedlo k naplnění jejího života: „Hospodin však uzavřel její lůno“ (1. Samuelova 1:5). Proč? Proto, aby získal Chaninu pozornost a přitáhl ji k sobě.
Těžké časy nás vedou k tomu, že znovu přezkoumáváme své životy a hledáme Boha tak, jak nikdy před tím. Náš důraz se změní z: „Pane, tady je to, co chci,“ na „Pane, co chceš Ty?“ Potom nám požehná, protože „…se odměňuje těm, kdo ho hledají“ (Židům 11:6).