„Užívej života se ženou, kterou sis zamiloval, po všechny dny svého pomíjivého života.“   Kazatel 9:9

Poradci spočítali, že méně než 25 % dnešních manželství je skutečně šťastných. Co to vyžaduje, aby manželství bylo šťastné? Přemýšlejme o manželství z Božího hlediska, ne z hlediska sobeckého. Z Božího hlediska závisí štěstí v manželství na rozlišení skutečnosti od představy. Svět filmových kouzel vytváří nerealistická očekávání. K tomu, aby sis „užíval života se ženou, kterou sis zamiloval po všechny dny svého pomíjivého života“, musíš přezkoumat své myšlení. Každé manželství tvoří dva lidé, kteří mají vady: „…všichni zhřešili a jsou daleko od Boží slávy“ (Římanům 3:23). To zahrnuje i tebe a tvého partnera. Nejde o to, že bychom to nevěděli, jde o to, že na to zapomínáme, nebo doufáme, že jsme výjimkou z pravidla. Očekávat dokonalost je naivní a bude to podkopávat tvůj vztah.
Štěstí v manželství závisí na tom, že se dohodneme ve věci nedostatků na obou stranách a realisticky s nimi jednáme. Rozeznejte představu; jednejte s fakty – především v určitých zranitelných oblastech:

1) Finanční oblast. Dávejte desátky, buďte štědří, nespěchejte s vlastním uspokojením a v oblasti financí buďte ukáznění.

2) Osobní vzhled. Vždycky se snažte vypadat co nejlépe, ale přijměte nezměnitelné rysy – své i partnerovy. Stárnutí je Boží nápad, proto ho přijímejte důstojně a stávejte se moudřejšími.

3) Způsob života. Štěstí se týká pohodlí a spokojenosti, ne materialismu a pýchy, které vedou k ničivé zadluženosti.

4) Ohleduplnost. Drobné laskavosti, taktní jednání a ohleduplná slova stojí málo, ale jsou velmi výnosnou investicí.

5) Fyzické uspokojení. To největší uspokojení je výsledkem uspokojování tvého partnera. Zaměřenost na sebe, manipulace a dožadování se tvého způsobu nikdy nemůže zapadnout do Božího neselhávajícího systému: „Dávejte, a bude vám dáno…“ (Lukáš 6:38).