„Barnabáš…povzbuzoval všechny…“ Skutky 11:22-23, přel. z angl.

Náš talent by měl být použit k „…růstu celé církve“ (1. Korintským 14:12). Slovo „růst“ znamená „sílit, budovat a upevnit“. Vaše dary naplánoval Bůh k tomu, abyste budovali druhé. Pouze v případě, že je použijete k tomuto účelu, najdete naplnění.
Pokud vám není povědomé jméno „Josef z Kypru“, nevadí. Mnozí z nás ho znají pod přezdívkou Barnabáš, což znamená Syn povzbuzení (viz Skutky 4:36, přel. z angl.). Když byli novozákonní křesťané vystrašení a potřebovali být povzbuzeni, církev v Jeruzalémě poslala Barnabáše, který „…povzbuzoval všechny, aby ve svém rozhodnutí setrvali a zůstali Pánu věrni…a tak bylo mnoho lidí přivedeno k Pánu“ (Skutky 11:23-24). Když potom práce narůstala a byla v rozkvětu, Barnabáš požádal Pavla, aby se k nim připojil, a on sám přijal podpůrnou roli (viz Skutky 11:25-26).
Rebecca Barlow Jordan říká: „Člověk, který povzbuzuje, možná začne v první řadě, ale posléze ustoupí na své legitimní místo do pozadí… Poté, co Pavel a Barnabáš cestovali společně, z Pavla povstal vůdce a Barnabáš zvolna zmizel do pozadí tak jako mnozí, kteří povzbuzují. Vždycky existují sirotci k adopci…hladová srdce, která potřebují duchovní povzbuzení. Lidé, kteří povzbuzují, nevyhledávají pocty, ale výsledky jejich práce jsou zřejmé tak jako práce Barnabáše.“
To, co kyslík znamená pro tělo, to znamená povzbuzení pro duši. Povzbuzuje nás to k tomu, abychom vytrvali, když by bylo snazší to vzdát. Pravda je taková, že se nikdy nepodíváte do očí jediného člověka, který by nebyl pro Boha důležitý! Proto jim pomáhejme a „…usilujme o to, co slouží pokoji a společnému růstu“ (Římanům 14:19).