„Obezřetně půjdu bezúhonnou cestou.“ Žalm 101:2

Téměř polovina všech dnešních domácností se dvěma rodiči jsou spojené rodiny. Pokud v jedné takové žiješ, zde jsou některé věci, které je zapotřebí zvážit:
1) Každé dítě je jedinečné. Malé děti přijímají nevlastní rodiče snadněji než dospívající. Tvá autorita nebude mít stejnou váhu u starších dětí. Musíš k nim přistupovat s moudrostí a milostí, zatímco batolata potřebují výživu a pocit bezpečí.
2) Vytvoř nový rodinný řád. Každá rodina má svůj vlastní řád: „My to děláme u nás doma takto…“ Toto dává členům rodiny pocit, že jsou součástí důvěrné skupiny. Věci jako společné chození do sboru, společná jídla, hraní her nebo jenom společný smích, to vše pomáhá vytvořit důležitý pocit spojení a sounáležitosti.
3) Neodpírej dětem přístup k jejich biologickému rodiči. Bible říká: „Blaze těm, kdo působí pokoj…“ (Matouš 5:9). Proto neponižuj svého bývalého partnera před dětmi a nepoužívej děti jako posly. V některých případech výzkum potvrzuje, že děti, které tráví čas s oběma rodiči, se přizpůsobují lépe. Zmenšuje to možnost jejich zasažení křížovou palbou a jejich zranění.
4) Vždycky dělej to, co je v nejlepším zájmu tvých dětí. Budou dovolené a různé příležitosti, kdy budeš muset reagovat na svého bývalého partnera, proto si na to zvykni – kvůli svým dětem. Potřebují tvou lásku a porozumění, především, když se emoce vyhrotí a každý se musí přizpůsobovat. Respektuj to, co se stalo dříve. Nepokoušej se prosazovat svůj idealizovaný výklad toho, co by rodina měla být. Ať se k rodičovství dostaneš biologicky nebo skrze manželství, rodičovství vyžaduje zralost – hodně zralosti. P.S. Jestli ses dosud nemodlil, tak teď je dobrý čas začít!