„Jednejte podle mého příkladu, jako já jednám podle příkladu Kristova.“    1. Korintským 11:1

Ralph Waldo Emerson obvykle zdravil Henryho Davida Thoreaua tím, že se ho zeptal: „Co je ti jasnější od té doby, co jsme se naposledy setkali?“ Zemřelý Fred Smith také rád kladl tuto otázku. Byl celoživotním přítelem Billyho Grahama, Ziga Ziglara a Kena Blancharda. Vedl a vyškolil generaci vůdců. Ale co je důležitější, doma byl skutečným otcem. Věřil slovům: „…abys mohl vypravovat svým synům i vnukům o tom, co jsem v Egyptě dokázal…“ (2. Mojžíšova 10:2). Fredova dcera Brenda sdílí některé části Písma, které se naučila od svého otce. Podívejme se na ně:

„Láska nikdy neselže…“ (1. Korintským 13:8, přel. z angl.). Když Fredův doktor prohlásil, že Fred umírá, Brenda řekla: „Ne, vezmu si ho domů a bude žít.“ Udělala to a on žil. Mnoho starých lidí, kteří umírají „přirozenou smrtí“, ve skutečnosti umírají z osamělosti. Láska je stále naše nejzdravější prostředí; je to největší Boží dar pro nás, a náš dar pro sebe navzájem.

„…vždyť víme, že z utrpení roste vytrvalost…“ (Římanům 5:3). Nepřehlédni to dobré ve špatné situaci. Zkoušky mohou být se záporným nebo kladným účinkem, záleží na tom, jak se k nim postavíš. Lidé typu A očekávají, že život poběží podle jejich časového rozpisu, ale utrpení má svůj vlastní program i své tempo, a i trpělivost je tou jedinou protilátkou.

„V horlivosti neochabujte, buďte vroucího ducha…“ (Římanům 12:11). Ředitel velké firmy potvrzuje, že inženýři, kteří odejdou do důchodu bez plánu, jak zůstat činní, často umírají během šestnácti měsíců. Když nezůstáváš činný v životě, podvědomě dovoluješ sám sobě zemřít. Filozofie Freda Smitha byla takováto: „Nemůžeš si ulevit a zároveň si udržet krok“. Pavel řekl: „Mám-li žít v tomto těle, získám tím možnost další práce…“ (Filipským 1:22). A pro tebe je tu také možnost vykonat mnoho dobrého.