„Buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem…“    Efezským 4:32

Tajemství blízkosti v manželství nespočívá pouze v jiskřivých rozhovorech, společných zájmech nebo úžasném sexu. Stejně tak dobré je tajemství spočívající v obyčejné, pro někoho staromódní ohleduplnosti a laskavosti. Věci jako je úcta, citlivost, pozornost a péče, ty se naučíme, ale zapomínáme na ně. Pokud tvoje manželství potřebuje vyladit, začni dělat tyto čtyři věci:
1) Praktikuj „terapii obejmutí“. Když se hádáte, vzpomeň si: „Srdce mohou být ve shodě, i když se názory liší“. Obejmutí dělá divy. Když se jeden druhého dotýkáme laskavě, naše těla vytvářejí chemické látky, které nás citově uklidňují a pomáhají nám vytvořit fyzické pouto. Bůh nás tak stvořil.
2) Nezapomínej na malé věci. Když pravidelně vkládáš laskavosti do svého manželství, stanou se zdrojem síly později; jsou jako peníze v bance, které můžeš čerpat. Proto o nich takto přemýšlej například při pomáhání s úklidem stolu po obědě, stlaní postelí, venčení psa nebo vynášení odpadků.
3) Dávej si pozor na svoje chování. Skutečnost, že jsi ženatý (vdaná) neznamená, že obvyklá slušnost by měla jít stranou. Bible říká: „Buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní…“ (Efezským 4:32). To znamená naslouchat bez přerušování a praktikovat základní věci jako slova „prosím“, „děkuji“ a „omlouvám se“. Tyto věci nejsou velká věda, ale fungují!
4) Chvalte se navzájem. Tvůj partner není čtenář myšlenek. Kdykoliv si o něm (ní) myslíš něco pěkného, řekni to! Žijeme v chladném, soutěživém světě; slyšet, že jsme milovaní, chytří, atraktivní a zábavní od někoho, jehož názoru si skutečně ceníme, znamená všechno.