„…což si napřed nesedne a nespočítá náklad…“ Lukáš 14:28

Než ti Bůh dá více, všímá si toho, jak zacházíš s tím, co už máš. A navíc, když On vysloví slovo nad tvým životem, je to jako semeno; potřebuje čas, aby zakořenilo a vzešlo. Pokud to Bůh pro tebe naplánoval, nebuď netrpělivý; „…prodlévá-li, vyčkej, neboť přijde zcela jistě, zadržet se nedá“ (Abakuk 2:3).
Trpělivost v nás rozvíjí schopnost ustát tlaky, které souvisejí s požehnáním. Podívej se zpět; nejsou některé věci, kterými jsi prošel, těmi věcmi, které ti umožnily zvládnout to, co máš nyní? Kdyby ti je Bůh dal dříve, neuměl bys s nimi zacházet, a On tě miluje příliš na to, aby to dopustil. Zamysli se: pokud máš potíž zvládnout kritiku od několika lidí, jak bys to zvládl, kdyby tě Bůh ustanovil pastorem nebo ředitelem firmy? Jsi připraven zaplatit tu cenu? A co je důležitější, jsi vůbec schopen tu cenu zaplatit? Čím více ti Bůh dává, tím větší ti dává zodpovědnost. Ježíš řekl: „Chce-li někdo z vás stavět věž, což si napřed nesedne a nespočítá náklad…“ (Lukáš 14:28). Někdy chceme věci, protože je mají druzí. Řekneš například, že chceš manžela a děti, ale jsi připravena žít život oběti? Říkáš, že potřebuješ manželku, ale jsi připraven dát jí sám sebe (viz Efezským 5:25)?
Ať dnes procházíš čímkoliv, úžasný pokoj spočívá ve vědomí, že nic z toho, co dělá nepřítel, nemůže zabránit Božímu plánu. Proto: „Slož naději v Hospodina, drž se jeho cesty; povýší tě a obdržíš zemi…“ (Žalm 37:34). Raduj se; Bůh tě připravuje.