„…je podoben mořské vlně, hnané a zmítané vichřicí.“ Jakub 1:6

Vyhráváš nebo prohráváš většinu svých duchovních bitev? Jsi častěji dole než nahoře? Cítíš se frustrován? Chodíš v kruhu? Prožíváš neustále zastávky a nové začátky, kruh neustálého pocitu viny a selhání? To není Boží plán pro tebe. Můžeš žít stabilní, pevný život! Ale bude to vyžadovat životní stabilizátory, jako například rozhodnost.
Izrael chtěl obojí: Boží požehnání, ale také právo ignorovat Jeho Slovo; svobodu žít jako pohanské národy, ale zároveň být Jeho zvláštním lidem. Ale Jozue to prohlásil za nepřijatelné. „…vyvolte si dnes, komu chcete sloužit…“ (Jozue 24:15).
Církev v Laodikeji také chtěla obojí, ale Bůh na ně naléhal: „…nejsi horký ani studený…vzpamatuj se tedy a čiň pokání“ (Zjevení 3:16-19). Bůh vyžaduje, abychom si zvolili směr, stanovili cíl a rozhodli se. Váhání tě hodnotí jako člověka rozpolcené mysli a říká, že si nemáš myslet, „…že od Pána něco dostaneš…“ (viz Jakub 1:6-8).
K tomu, abys žil stabilizovaný život, k tomu potřebuješ víru. Jsi nazýván věřícím, protože víra musí charakterizovat nejen některé, ale všechny oblasti tvého života. „Bez víry však není možné (zde není myšleno: málo vhodné, nepravděpodobné, nebo obtížné) zalíbit se Bohu“ (Židům 11:6).
Víra není to, čím se zabýváš v neděli dopoledne, je to něco, co děláš 24 hodin každý den! Bible říká: „Můj spravedlivý bude žít skrze víru.“ Řekneš: „Kde získám víru?“ Rozjímáním nad a životem podle Božího Slova (viz Římanům 10:17). Kdo má víru? Duchovně výjimeční? Ne! „Každému z vás…míru víry udělil…Bůh“ (Římanům 12:3). To zahrnuje i tebe! Víra, ne pocity nebo okolnosti, stabilizuje tvůj život!