„…běh jsem dokončil…“ 2. Timoteovi 4:7

K tomu, abys skončil silný, musíš pochopit tři věci:
1) Lidé tě opustí. Možná je to proto, že jsi je přerostl, nebo proto, že chtějí naplnit svou vlastní vizi, nebo proto, že nechtějí jít tam, kam tebe vede Bůh. Lidé opustili Ježíše: „Od té chvíle ho mnoho jeho učedníků opustilo a už s ním nechodili“ (Jan 6:66).
2) Přijdou problémy. Každý, koho si Bůh používá, přechází od jednoho problému k dalšímu. Pavel píše: „…ale ve všem se prokazujeme jako Boží služebníci, v mnohé vytrvalosti, v souženích, tísni, úzkostech, pod ranami, v žalářích, nepokojích, vyčerpanosti, v bezesných nocích, v hladovění, prokazujeme se bezúhonností, poznáním, trpělivostí, dobrotivostí, Duchem svatým, nepředstíranou láskou, slovem pravdy, mocí Boží. Jsme vyzbrojeni spravedlností k útoku i k obraně, procházíme slávou i pohanou, zlou i dobrou pověstí; mají nás za svůdce, a přece mluvíme pravdu; jsme neznámí, a přece o nás všichni vědí; umíráme – a hle, jsme naživu; jsme týráni, a přece nejsme vydáni smrti; máme proč se rmoutit, a přece se stále radujeme; jsme chudí, a přece mnohé obohacujeme; nic nemáme, a přece nám patří vše“ (2. Korintským 6:4-10).
3) Satan tě bude napadat. Když to dělá, pamatuj na to, že útok je projevem úcty. Je ti tak dáno najevo, že jsi pro Boha cenný. Také to naznačuje míru požehnání, které tě očekává, až projdeš útokem. Satan tě bude napadat, když Bůh chce právě něco nového přinést do tvého života. Může to být počátek nějakého vztahu, kariéry, služby, Bůh si dokonce může použít i dítěte. Tvé „problematické dítě“ může být dítětem s velmi specifickým posláním; proto naráží na větší obtíže než tvé ostatní děti. Má úkol, který satan poznal. Když útok přijde, stůj na Božím Slovu a řekni: „Chvála buď Bohu, který nám dává vítězství skrze našeho Pána Ježíše Krista“ (1. Korintským 15:57).