„…skrze něho jsme vírou získali přístup k této milosti. V ní stojíme…vždyť víme, že z utrpení roste vytrvalost.“    Římanům 5:2-3

Existují dvě věci, se kterými můžeš počítat, když chodíš s Bohem: soužení, které ti slouží k dobrému, a milost, která tě uschopňuje stát, zatímco procházíš soužením. Modlíš se za trpělivost? Připrav se na soužení; neexistuje jiný způsob, jak ji získat! Trpělivost roste pouze v půdě protivenství. Pravda je taková, že někteří lidé, které nyní nemůžeš vystát, jsou právě těmi, kteří ti pomohou k duchovní zralosti a pomohou ti najít tvé určení. Bůh řekl: „Moáb je mé umývadlo…“ (Žalm 60:10). Moábci byli nepříjemní sousedé, kteří přiváděli Izrael k šílenství. Ale takoví lidé nás také mohou přivést blíže k Bohu! Takže kdo je tvým „umývadlem“? Kdo z tebe vytahuje ven to nejhorší? Kdo je tak neuvěřitelný, že jediné, co můžeš dělat, je modlit se? Kdo napíná tvou víru? Kdo rozvíjí tvůj charakter?
Problémem je, že my se modlíme za určité věci, ale Bůh má svůj postup; pouze když Ho lépe poznáváme, začínáme si to uvědomovat. Funguje to takto: požádáš Boha o sílu a On dopustí, že procházíš zápasy, které tě zdokonalují. Požádáš Ho o moudrost a musíš jednat s chaotickými situacemi, které nemají snadná řešení. Požádáš Ho o úspěch a On ti dá schopnost pracovat a moudrost jak tvořit. Požádáš Ho o přízeň a získáš zodpovědnost (potom od ní chceš utéct). Právě teď v tobě koná svou práci! Možná si toho nejsi plně vědom, ale bez ní nikdy nebudeš schopen zvládnout to, co pro tebe Bůh zamýšlí.