„…a oheň vyzkouší, jaké je dílo každého člověka.“ 1. Korintským 3:13

Jednoho dne vůl řekl mezkovi: „Předstírejme, že jsme nemocní.“ Mezek odporoval: „Ne, musíme dodělat tuto práci.“ Vůl předstíral, že je nemocný, a farmář mu donesl čerstvé seno. Když se mezek vrátil po orání, vůl se ho zeptal, jak se mu dařilo a mezek řekl: „V pořádku.“ Vůl se zeptal: „Co o mně říkal farmář?“ Mezek odpověděl: „Nic.“ Druhého dne vůl znovu předstíral, že je nemocný. Když se mezek vrátil domů, vůl se zeptal: „Jak to šlo?“ Mezek řekl: „V pořádku.“ Po týdnu se vůl zeptal: „Řekl dnes něco farmář o mně?“ Mezek odpověděl: „Neřekl nic mně osobně, ale zastavil se a dlouho mluvil s řezníkem!“
Pochop toto: narodil ses, abys naplnil Bohem daný záměr. Když to neuděláš, bude to mít důsledky, zde i ve věčnosti.
Pavel se zaměřil na své povolání. Krátce před tím, než byl popraven, napsal: „…běh jsem dokončil…“ (2. Timoteovi 4:7). Všimni si, Pavel nešel do důchodu, on „dokončil“ své dílo! V podobenství o hřivnách ten muž, který zakopal svou hřivnu, zaplatil vysokou cenu. To proto, že v Božích očích je největším selháním ze všech selhat v investování času, talentu a bohatství, které ti dal On pro svůj záměr.
Jednoho dne tvůj život bude zrevidován. Nazývá se to „Kristova soudná stolice“. Pavel píše, že dílo každého člověka bude vystaveno ohni, aby bylo patrné, zda si dílo udrží svou hodnotu. Pokud dílo vydrží v ohni, stavitel dostane odměnu. Ale pokud dílo shoří, stavitel utrpí velkou ztrátu (viz 1. Korintským 3:13-15).