„…tu s ním kdosi zápolil, dokud…“ 1. Mojžíšova 32:24

Bible říká: „Pak zůstal Jákob sám a tu s ním kdosi zápolil, dokud nevzešla jitřenka.“ Když se Bůh rozhodne s tebou jednat, přivede tě do samoty. Všimni si, Jákob zůstal „sám“. Když se provádí operace, není dovoleno, aby někdo další byl v operačním sále. S něčím v tobě je potřeba jednat, nebo to nezvládneš.
Všimni si také, že „…tu s ním kdosi zápolil, dokud…“. Ostatní to s tebou možná vzdají, ale Bůh ne. „Jsem si jist, že ten, který ve vás začal dobré dílo, dovede je až do dne Ježíše Krista“ (Filipským 1:6). „Dokud“ se z Jákoba nestane Izrael, „dokud“ se z podvodníka nestane Boží princ, „dokud“ nezačneš chodit, mluvit a žít takovým způsobem, že všichni kolem tebe budou vědět, že se tě dotknul Bůh. Bůh ti nedovolí věci, které dříve přehlížel. Když nebudeš mít dost času, bude s tebou zápasit a ukáže ti, že promarňuješ svůj život. Bude s tebou zápasit kvůli tvým lehkomyslným postojům, slovům a jednání. Bude s tebou zápasit kvůli tvé nevděčnosti a pomůže ti vidět, jak jsi požehnaný. Bude s tebou zápasit kvůli rozdvojenosti tvé mysli a neochotě se k něčemu zavázat. Změnil jsi zaměstnání, změnil jsi vztahy a změnil jsi církev; kdy dovolíš Bohu, aby tě zasadil někde trvale, abys mohl nést ovoce?
V tomto příběhu je dvakrát „dokud“. Za prvé, Bůh zápasil s Jákobem, dokud neřekl ano. Za druhé, Jákob zápasil s Bohem, dokud mu Bůh nepožehnal. V tom okamžiku se Jákobovo jméno změnilo, byla ukončena jeho minulost a začala budoucnost, kterou pro něj Bůh zamýšlel.