„A kdo pohrdal dnem malých začátků, radostně bude hledět na olovnici v ruce Zerubábelově.“    Zachariáš 4:10

Slyšel jsi někdy o motýlím efektu? Ve fyzice tento jev popisuje, jaké malé změny počátečních podmínek (jako je mávnutí motýlími křídly) mohou ovlivnit počasí ve vzdálenosti tisíců kilometrů. Představ si to – křehký motýl může změnit charakter počasí na jiném světadíle! Kdyby nezamával křídly, směr pohybu počasí by mohl být naprosto odlišný.
Co se z toho můžeš naučit? Někdy se můžeš cítit velmi bezvýznamný, tak křehký jako motýl. Může to vypadat, že jenom máváš křídly, když sám stojíš za pravdou a poctivostí na pracovišti nebo doma. Řekneš: „Co můžu udělat tváří v tvář tak velkému problému?“ Více než si myslíš! Tvoje víra, tvoje slova, tvoje skutky, tvé modlitby, tvůj příklad, tvoje laskavost a vytrvalost mohou uvolnit Boží moc a aktivovat nebeské síly tak, aby v dané situaci fungovaly. Bůh si velmi rád používá věcí, které považujeme za nedůležité, tak jako si použil Mojžíšovu hůl, která rozdělila Rudé moře, Davidův prak, který srazil obra, nebo chlapcův oběd, který nasytil velký počet lidí.
Tvoje mávání křídly může vyvolat změny, které ovlivní životy kolem tebe na celou věčnost. Ježíš řekl: „…budete-li mít víru jako zrnko hořčice, řeknete této hoře: ,Přejdi odtud tam‘, a přejde; a nic vám nebude nemožné“ (Matouš 17:20). Nejde o velikost semene, které zaséváš, ale o Boha, který mu může dát vzrůst. Nejde o modlitbu, kterou se modlíš, ale o velikost Toho, který na modlitbu odpovídá.