„Když ho po celé dny obtěžovala svými řečmi…že z toho byl až k smrti unaven…“
Soudců 16:16

Když jsi emocionálně vyčerpaný a pod tlakem, jsi náchylný k tomu, abys dělal vážné chyby. Tak to bylo i se Samsonem. Všimni si, jak Delíla způsobila jeho pád: „Když ho po celé dny obtěžovala svými řečmi…že z toho byl až k smrti unaven, otevřel jí své srdce dokořán a řekl jí…“ (Soudců 16:16-17). Můžeš chodit do sboru každý týden a číst Bibli od začátku do konce, ale prospěje ti to jen málo, pokud kolem pobíháš fyzicky a duchovně vyčerpaný. A navíc, je těžké s takovým člověkem žít a téměř nemožné mu pomoci, protože jeho mysl je v sevření negativní síly. Zeptáš se: „A jaká je na to odpověď?“
1) Přezkoumej společnost, ve které setrváváš. Když potřebuješ odpočinek a podporu, jdi za správnými lidmi. Když se cítíš dole, jdi za těmi, kteří tě jsou schopni pozvednout. Žalmista řekl: „Jsem druhem všech, kteří se…tvých ustanovení drží“ (Žalm 119:63).
2) Zkontroluj svou palivovou nádrž. Samson se vyčerpal, protože selhal při opakovaném naplňování své duše. Děláš to také? Jednoho novoročního dne během „průvodu růží“ v Kalifornii se motor nádherného vozu najednou začal zadrhávat a poté zmlknul – byl bez benzínu. Celý průvod se zastavil, dokud někdo nenašel nádrž s benzínem. Legrační bylo, že tento vůz reprezentoval firmu na výrobu benzínu nazývanou Standard Oil Company.
Bible říká: „On dává zemdlenému sílu a dostatek odvahy bezmocnému“ (Izaiáš 40:29). Když budeš trávit čas s Bohem na modlitbách a při čtení Písma, On ti vrátí tvůj pokoj a stabilitu. To je nejlepší léčba a hlavně nejlepší ochrana!