„…a tak zvolili…Filipa…“ Skutky 6:5

Filip byl jedním ze sedmi mužů, kteří byli vybráni, aby vedli novozákonní církev. Proč? Protože měl určité vlastnosti. Podívejme se na některé z nich:
Měl schopnost nechat se vést Duchem. Filip začal jako diakon a pracoval v administrativní části církve. Ale následně se stal evangelistou, vedl městskou kampaň v Samaří. „Filip odešel do města Samaří a zvěstoval tam Krista. Všichni lidé byli zaujati Filipovými slovy, když je slyšeli, a když viděli znamení, která činil“ (Skutky 8:5-6). Myšlenka zůstat tam a vybudovat velkou církev byla pro Filipa velmi lákavá. Ale Bůh měl jiné plány. „Anděl Páně řekl Filipovi: ,Vydej se na jih k cestě, která vede z Jeruzaléma do Gázy,‘… Filip se vydal k té cestě…“ (Skutky8:26-27). „Jít kam? K poušti? Myslíš to vážně, Pane?“ Zde je hlavní myšlenka: když Bůh mluví, možná ti neřekne to, co bys chtěl slyšet, nebo tě nepošle tam, kam bys chtěl jít. Uvědomil sis to? Je toto důvod, proč aktivně nehledáš Jeho vedení?
Na poušti Filip potkal etiopského eunucha, který byl něco jako sekretář státní pokladny a sloužil etiopské královně. Filipovým úkolem bylo přivést ho ke Kristu a pokřtít ho. Poté se eunuch vrátil do Etiopie a dějiny říkají, že následně velké množství lidí bylo získáno pro Krista. Ale to se stalo pouze proto, že byl Filip schopen opustit svou zónu bezpečí, vykročit ve víře a následovat Boha.
Nejdůležitější myšlenka je: abys mohl vést druhé, musíš vědět, jak se nechat vést Bohem.