„Svěř Hospodinu své počínání a tvé plány budou zajištěny.“ Přísloví 16:3

Pokud jsi byl po celý svůj život varován před děláním špatných rozhodnutí, strach může způsobit, že promeškáš Bohem dané příležitosti. „A kdyby polnice vydala neurčitý zvuk, kdo by se připravoval k bitvě?“ (1. Korintským 14:8). Jsi jako mula, která stojí mezi dvěma žoky sena a jsi neschopný se rozhodnout, které seno žrát, protože se bojíš, že si špatně vybereš, takže nakonec vyhladovíš k smrti? Musíš jednat! Máš potřebu dělat věci dokonale a tvá touha mít pod kontrolou každý možný výsledek způsobuje, že jsi stále někde zaseknutý? Pak si pamatuj a snaž se o toto:
1) Přestaň se pokoušet všechny potěšit. „Kdo se třese před lidmi, ten klade sobě léčku, kdo však doufá v Hospodina, má v něm svůj hrad“ (Přísloví 29:25). Když už jednou víš, co ti přináší naplnění, pokud je to Boží vůle, zanes svůj směr do mapy a odmítni, aby tě názory druhých zastavily nebo ovlivnily tvůj pohled.
2) Pamatuj na to, že časem se tvé cíle mohou změnit. To, co potřebuješ dnes, nemusí být pro tebe dobré za rok. Proto pravidelně přehodnocuj své plány a buď ochoten změnit směr. „Člověk uvažuje v srdci o své cestě, ale jeho kroky řídí Hospodin“ (Přísloví 16:9). Když tvoje duchovní podstata říká „ne“, všimni si toho.
3) Když Bůh je na tvé straně, zvítězíš. Kdosi se zeptal Abrahama Lincolna, jestli si je jistý tím, že Bůh je na jeho straně. Odpověděl: „Moc jsem o tom nepřemýšlel. Já jen chci vědět, jestli já jsem na Boží straně.“ Je normální spekulovat o tom, jak chceš, aby se věci změnily, ale Bůh sám vládne nad budoucností. Jenom Mu důvěřuj. „Svěř Hospodinu své počínání a tvé plány budou zajištěny“ (Přísloví 16:3).