„…z utrpení roste trpělivost.“ Římanům 5:3, přel. z angl.

Jak pěstuješ trpělivost? Skrze soužení! Když tvá poctivost zůstává nepovšimnuta, když to vypadá, že tvoje pilná práce zůstává neodměněna, když tvoje laskavost zůstává bez poděkování, když tvá nabídnutá pomocná ruka je ignorována, když dokonce láska je odmítnuta – tehdy trpělivost zazáří ve vší své kráse. Pavel píše: „…z utrpení roste trpělivost“ (Římanům 5:3, přel. z angl.). Viděl jsi, jak tento princip funguje při rozvoji dětí? Jedno dítě, přehnaně zaštítěné a chráněné, může vyrůst ve slabocha bez ambic a bez odvahy, odsouzeného k selhání. Druhé dítě, ponechané bojům ve svých osobních bitvách a zápasech, které se učí skrze pokusy a chyby, možná vyroste do téměř dokonalé dospělosti.
Stejný princip platí i v křesťanském životě, když si uvědomíš, že každá bouře přináší požehnání a každá zkouška přináší svou odměnu. Podívejme se na tři praktické výsady související s trpělivostí:
1) Trpělivost přináší naději. „Všecko, co je tam psáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom z trpělivosti a z povzbuzení, které nám dává Písmo, čerpali naději“ (Římanům 15:4).
2) Trpělivost přináší duchovní ovoce. „Semeno v dobré zemi jsou ti, kteří uslyší slovo, zachovají je v dobrém a upřímném srdci a s vytrvalostí přinášejí úrodu“ (Lukáš 8:15).
3) Skrze trpělivost dostáváš to, co Bůh zaslíbil. „…proto neochabujte, ale vezměte si za vzor ty, kdo pro víru a trpělivost mají podíl na zaslíbení“ (Židům 6:12).