„Dobrořeč, má duše, Hospodinu… On ti odpouští všechny nepravosti…“
Žalm 103:2-3

Máme sklon odpouštět druhým snadněji než sami sobě. To se děje zejména tehdy, když selžeme v důležité oblasti jako je manželství či kariéra, nebo jsme svými skutky zranili druhé, nebo nám ublížily naše zlozvyky, nebo víme, že neděláme to, co bychom měli. Takže, co bys měl udělat? Boží Slovo doporučuje toto:
1) Uznej to. Neboj se vyznat to, co jsi udělal. Nejsi jediný. Nejsi první, a nejsi ani poslední, kdo selže. Když jsi získal Boží odpuštění, získej podporu důvěryhodného přítele. „Vyznávejte hříchy jeden druhému a modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni. Velkou moc má vroucí modlitba spravedlivého“ (Jakub 5:16).
2) Vymaž to. Často to není sám přestupek, ale vina a stres spojené se vzpomínkou na naše jednání, z čeho je nám špatně. Problémem je naše reakce! Stále se vracet k našim selháním vůbec nepomůže a Bůh je z toho zklamaný. Takže, uvědom si to, a pak to vymaž! Zaměř se na skutečnost, že Bůh ti odpustil a hoď to za sebe. „V něm jsme vykoupeni jeho krví a naše hříchy jsou nám odpuštěny…“ (Efezským 1:7).
3) Nahraď to něčím jiným. Místo pocitu viny si vyber vděčnost. To není těžké; začni zrcadlit Boží dobrotu. Stejně jako to udělal David: „Dobrořeč, má duše, Hospodinu, nezapomínej na žádné jeho dobrodiní! On ti odpouští všechny nepravosti, ze všech nemocí tě uzdravuje, vykupuje ze zkázy tvůj život, věnčí tě svým milosrdenstvím a slitováním…“ (Žalm 103:2-4). Když začneš hledat, najdeš mnoho věcí, za které můžeš být Bohu vděčný.