„Blaze chudým v duchu…“ Matouš 5:3

Po několik dalších dní se společně podívejme na blahoslavenství (na to, jaké by měly být naše postoje). Ježíš řekl: „Blaze chudým v duchu, neboť jejich je království nebeské“ (Matouš 5:3). Neřekl, že je proti tomu, abys vlastnil peníze. Řekl, že je proti tomu, aby peníze vlastnily tebe. Ve skutečnosti je to On, kdo ti pomůže, aby se ti vedlo dobře, abys mohl financovat a naplnit Jeho záměry na zemi. Ale neměří velikost tvé víry podle zůstatku na tvém bankovním účtu. V jednom ze svých podobenství Ježíš nazval jednoho bohatého muže „bláznem“. Nebylo to proto, že ten muž byl bohatý, bylo to proto, že nebyl „…bohatý před Bohem“ (Lukáš 12:21).
John D. Rockefeller jednou řekl: „Vydělal jsem mnoho miliónů, ale nepřinesly mi skutečné štěstí. Všechny bych je vyměnil za dny, kdy jsem seděl za kancelářským stolem v Clevelandu a považoval se za bohatého se třemi dolary na týden.“ Když máš více peněz, možná získáš sociální postavení, ale služba Bohu ti dá královskou hodnotu. A to je velký rozdíl! Proto se zaměř na to, na čem záleží a žij pro to, co vytrvá.
V Kemi ve Finsku údajně postavili rozlehlý ledový zámek, ve kterém bylo divadlo, hřiště, umělecká galerie a kaple. Zdi toho zámku byly čtyři metry vysoké a pět set metrů dlouhé. Kaple byla populárním místem pro svatební obřady a divadlo mělo tři tisíce sedadel. Konaly se tam rockové koncerty, muzikály, moderní tance a operní recitály. Problém spočíval v tom, že údržba stála milióny dolarů a zámek na jaře roztál. Začínáš chápat? Zaměř se na to, co je trvalé, ne na to, co je pomíjivé.