„Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž Duch… 1. Korintským 12:4

Nehledě na to, jak jsi dobrý, nikdy nebudeš dost dobrý v hraní si na někoho jiného. Neupadni do pasti tím, že se budeš pokoušet žít podle vzoru jiného člověka. Novomanžel říká své ženě: „Moje matka dělá lepší smažené kuře než je tohle.“ Manželka odsekne: „Tak řekni své matce, ať sem přijde a usmaží ti ho.“ Pokud chceš, aby tvoje manželka zářila v kuchyni, chval ji. Nesrovnávej ji s nikým jiným. Nezdravá srovnávání ničí vztahy!
Žalmista píše o úspěšném člověku: „Je jako strom zasazený u tekoucí vody, který dává své ovoce v pravý čas…“ (Žalm 1:3). Moudrý pěstitel ovoce chápe tři věci týkajících se jeho stromů:
1) Jabloně jsou schopny plodit pouze jablka.
2) Jabloně plodí jablka pouze v určitém období.
3) Je nesmysl sklízet jablka příliš brzy.
Když byla dcera jednoho velmi známého kazatele představena v křesťanské televizní společnosti, dostala pozvání z několika církví, aby přišla a mluvila tam. Ale její otec řekl: „Ne, nechte ji. Nedopustím, aby ji systém pohltil a začal ji srovnávat v její neprospěch s otcem, matkou nebo s někým jiným, kým nemůže být. Chci, aby byla sama sebou.“ Jak úžasná rada a vhled!
Pavel píše: „…abychom my…stali se chválou jeho slávy“ (Efezským 1:12). Když rozumíš tomu, kdo jsi a k čemu tě Bůh stvořil – pak být sám sebou přináší slávu Bohu! Můžeš říci: „Pane, jsem vděčný za to, jakého jsi mě stvořil; končím se stížnostmi a přáním být někým jiným.“