„Sedm let hojnosti v egyptské zemi skončilo…“ 1. Mojžíšova 41:53

Bible říká: „Nashromáždil takové množství obilí… Sedm let hojnosti v egyptské zemi skončilo a nastalo sedm let hladu, jak řekl Josef. Ve všech zemích byl hlad, ale v celé egyptské zemi měli chléb“ (1. Mojžíšova 41:49-54).
Ron Blue nás učí ve své knize „Přežít finanční kolaps“ některé cenné principy pro dosažení finančního zabezpečení:
1) Přemýšlej z dlouhodobého hlediska. Čím dlouhodobější je tvá perspektiva, tím lepší finanční rozhodnutí budeš dělat. Písemně si stanov cíle pro budoucnost. Investuj dlouhodoběji a znepokojuj se méně krátkodobými výkyvy nahoru a dolů ve svém portfoliu investic.
2) Utrať méně, než kolik vyděláš. Abys tohoto dosáhl, potřebuješ vědět, kolik vyděláváš a kolik utrácíš. Udělej si plán výdajů (ten nenáviděný termín „rozpočet“) a všímej si, jak to funguje. Rozvíjej sebekontrolu, aby ses vyhnul přílišnému utrácení. Pokud budeš důsledně po dlouhou dobu utrácet méně, než kolik vyděláš, budeš na tom finančně dobře.
3) Měj stále úspory pro naléhavé situace. Rezerva odložená stranou ti pomůže zvládnout překvapení, která život přináší. Musíš utratit méně, než kolik vyděláš, abys mohl ukládat úspory. Úspory ti pomohou vyhnout se dluhům. Tyto principy fungují společně.
4) Sniž dluh na minimum. Dluh zvyšuje riziko. Možná ti to umožňuje dělat více a mít více nyní, ale zmenší to tvou možnost mít více v budoucnosti.
Tyto čtyři finanční principy jsou tak jednoduché, že mohou být snadno přehlédnuty, nicméně přestály zkoušku časem.