„Jsme spolupracovníci na Božím díle…“ 1. Korintským 3:9

V jednom kresleném filmu sedí vedoucí pracovník opuštěně za velkým psací stolem. Na druhé straně pokorně stojí muž v pracovním oblečení, který říká: „Jestli vás to potěší, tak na dně je osamělost také.“ Pravda je taková, že se setkáš s osamělými lidmi na vrcholu, na dně i uprostřed. Osamělost není problémem postavení, ale vztahů.
Bible říká: „…kdo však miluje, přilne víc než bratr“ (Přísloví 18:24). Rčení „na vrcholu je osamělost“ nebylo vymyšleno velkým vůdcem. Na chvilku se zastav a přemýšlej o tom. Pokud jsi úplně sám, nikdo tě nenásleduje. A když tě nikdo nenásleduje, tak ve skutečnosti nevedeš. Jaký druh vůdce by všechny nechal vzadu? Neschopný vůdce. Nejistý vůdce. Nefunkční vůdce. Skutečné vůdcovství znamená zvedat lidi, ne povyšovat sám sebe. A abys lidi mohl pozvednout, musíš se k nim přiblížit. Jako vůdce si vždycky musíš pamatovat tyto tři věci:
1) Abys získal důvěryhodnost, musíš se dostat až nahoru. Mnozí lidé jsou ochotni poradit ti ve věcech, které nikdy neprožili, ale důvěryhodnost pochází z toho, že zaplatíš cenu za to, že jsi dosáhl osobního úspěchu.
2) Abys získal úctu, musíš uznat, že ses na vrchol nedostal sám. Pan Edmund Hillary vyšplhal na Mount Everest, protože měl správný tým. Ty ho potřebuješ také.
3) Abys prožíval naplnění, musíš vzít druhé s sebou nahoru. „Jsme spolupracovníci na Božím díle…“ (1. Korintským 3:9). Skutečný úspěch je úspěch, o který se dělíme, a dosáhneš ho pouze tehdy, když jsi ochoten investovat do životů druhých.